Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΝΙΓΕΤΑΙ - ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Γιατί επιλέξατε να ξεκινήσετε αυτή τη περιβαλλοντική δράση από την Κύθνο; 

Το WWF Ελλάς δραστηριοποιείται στην Κύθνο από το 2017. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε, να υποστηρίξουμε και να συνεργαστούμε με τους αλιείς ώστε να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές για τη δουλειά τους και τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Σε αυτό το εγχείρημα ήταν δίπλα μας η Επιτροπή Συνδιαχείρισης Παράκτιας Αλιείας Βόρειων Κυκλάδων καθώς και όλοι οι σχετικοί με την αλιεία φορείς. Βασιζόμενοι στην καλή συνεργασία με τους αλιείς και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τις δράσεις μας στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά και άλλα απορρίμματα, καθώς μελέτες δείχνουν ότι το νησί της Κύθνου πλήττεται σημαντικά από τη θαλάσσια ρύπανση. 

Τα πλαστικά από τον βυθό, πού πηγαίνουν και πως θα χρησιμοποιηθούν; 

Σκοπός είναι να ανακυκλωθούν και να μετατραπούν σε αντικείμενα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. 

Θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις; Με ποια κριτήρια θα επιλεγούν οι επόμενες περιοχές; 

Σκοπός μας είναι να κάνουμε 2 μεγάλες δράσεις καθαρισμών το χρόνο, σε σημαντικά οικολογικά περιοχές στην Ελλάδα. Οι περιοχές που θα επιλεχθούν είναι περιοχές σημαντικές για τη βιοποικιλότητα, οι οποίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση εξαιτίας της θαλάσσιας ρύπανσης. Αυτή την περίοδο, διενεργούμε αυτοψίες και συνεργαζόμαστε με την τοπική κοινωνία, ώστε να επιλέξουμε την επόμενη περιοχή που θα καθαρίσουμε.  

Μαζέψατε 4 τόνους απορρίμματα από ένα μόνο νησί. Τι σημαίνει αυτό για τις θάλασσές μας; 

H Μεσόγειος είναι μια από τις πιο ρυπασμένες θάλασσες στον κόσμο. Η πλαστική ρύπανση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα, καθώς κάθε χρόνο 11.500 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων καταλήγουν στις θάλασσές μας. Η θάλασσα πνίγεται κυριολεκτικά στα πλαστικά, επηρεάζοντας τη θαλάσσια ζωή αλλά και τη δική μας υγεία. 

Η θαλάσσια ρύπανση πόσο επηρεάζει τις τοπικές κοινότητες και τους αλιείς; 

Η παρουσία πλαστικών απορριμμάτων σε παραλίες και θαλάσσια ύδατα υποβαθμίζει σημαντικά την εικόνα της Ελλάδας ως καθαρού και παρθένου προορισμού, με άμεσες επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην οικονομία και την κοινωνία. Επίσης η πλαστική ρύπανση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους επαγγελματίες αλιείς καθώς συμβάλει στη μείωση των ιχθυαποθεμάτων και προκαλεί φθορές στα αλιευτικά σκάφη (πχ ζημιά στην προπέλα) ή στα αλιευτικά εργαλεία. Για τις παράκτιες κοινότητες που εξαρτώνται από την αλιεία, αυτή η κατάσταση δεν είναι απλώς ένα ακόμα περιβαλλοντικό πρόβλημα, είναι απειλή για την τοπική οικονομία και τη διατήρηση ενός παραδοσιακού τρόπου ζωής. 

Έκτος από τον καθαρισμό του βυθού, θα υπάρξουν και δράσεις που να εμπλέκουν την τοπική κοινωνία και τι θα περιλαμβάνουν; 

Η εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος είναι εξαιρετικά σημαντική για την επιτυχία της κάθε προσπάθειας. Οι δράσεις μας γίνονται πάντα με την υποστήριξη και εμπλοκή του εκάστοτε δήμου και σκοπεύουμε να καλούμε σε συμμετοχή την τοπική κοινωνία όπου είναι εφικτό. Η προστασία της φύσης δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Εκείνοι γνωρίζουν εξάλλου καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και τις προκλήσεις της περιοχής τους. Η δική τους εμπειρία, γνώση και ενεργή συμμετοχή είναι απαραίτητα στοιχεία για να σχεδιάσουμε δράσεις ουσιαστικές, εφαρμόσιμες και αποδεκτές από την τοπική κοινωνία.  

Μπορεί η τοπική κοινωνία (πολίτες, σχολεία, σύλλογοι) να συμμετέχουν στον καθαρισμό; 

Στις δράσεις που αφορούν  τους υποθαλάσσιους καθαρισμούς δεν μπορούν να συμμετέχουν πολίτες. Τις εργασίες αυτές, λόγω επικινδυνότητας, τις αναλαμβάνει εξειδικευμένο προσωπικό. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις πιθανά να πραγματοποιηθεί επιπρόσθετα και καθαρισμός παραλίας. Εκεί, θα ενημερώνουμε την τοπική κοινωνία ώστε να μπορεί να δηλώνει συμμετοχή όποιος επιθυμεί. 

Ποια έξοδα καλύπτω επιλέγοντας να υποστηρίξω τη δράση με κάποιο από τα προτεινόμενα ποσά;    

Με τη δωρεά σου καλύπτονται σημαντικά έξοδα καθαρισμών, όπως και δράσεις ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των πλαστικών. Επίσης  στηρίζονται οι δράσεις ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των τοπικών κοινοτήτων, καθώς και η συνολική οικοδόμηση ενός μόνιμου μηχανισμού δράσης για την προστασία των θαλασσών μας. 

Τι άλλο κάνει το WWF Ελλάς για τα πλαστικά μιας χρήσης; 

Η πλαστική ρύπανση είναι μια τεράστια απειλή για το περιβάλλον, τη φύση και την ίδια μας την υγεία. Στο WWF αναδεικνύουμε το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης και καταθέτουμε τεκμηριωμένες λύσεις για την αντιμετώπισή του, συμμετέχουμε ενεργά στον εθνικό πολιτικό διάλογο για τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης και την αποφυγή της πλαστικής ρύπανσης. Παράλληλα, συμμετέχουμε στην επιτροπή για την κυκλική οικονομία που σύστησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ελληνικής οικονομίας, ενώ έχουμε ξεκινήσει διάλογο και προσπαθούμε να επηρεάσουμε την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς για την καλύτερη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων.  

Το κοινό μπορεί να συμμετέχει σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με καθαρισμούς παραλίας (adopt a beach), ενώ η καμπάνια  Καπου γόπα  στοχεύει στην ενημέρωση για την απομάκρυνση των αποτσίγαρων από τις παραλίες.  Σχεδιάσαμε τον Οδηγό αντικατάστασης και ανακύκλωσης πλαστικών  όπου περιλαμβάνει πληροφορίες για τα συνηθέστερα υλικά συσκευασίας σε πάνω από 130 προϊόντα διατροφής και καθημερινής χρήσης, καθώς και απλές και σαφείς οδηγίες για τη σωστή ανακύκλωση πλαστικών. 

Θα λαμβάνω ενημερώσεις για την πορεία της δράσης που υποστηρίζω οικονομικά;  

Φυσικά! Θα λάβεις λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις καθαρισμών των θαλασσών μας από τα πλαστικά, καθώς επίσης θα μοιραζόμαστε μαζί σου και άλλα σημαντικά νέα της δουλειά μας για την προστασία του περιβάλλοντος! Επίσης θα σε καλούμε συχνά σε εθελοντικές δράσεις και εκδηλώσεις και ελπίζουμε να σε έχουμε μαζί μας!