ΦΥΤΕΨΕ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ - ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Θέλεις να στηρίξεις της δράση μας στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου αλλά έχεις μερικές απορίες; Είμαστε εδώ για να σου τις λύσουμε!
Πότε πρέπει να γίνονται οι αναδασώσεις;
Οι φυτεύσεις φυτών σε δασικά οικοσυστήματα προς αποκατάσταση γίνονται από τον Οκτώβριο έως και τον Μάρτιο, ανάλογα με τις βιοκλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής. Το καλύτερο είναι να πραγματοποιούνται όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε τα φυτά να επωφελούνται από τις χειμερινές βροχές που είναι πολύ σημαντικές για την προσαρμογή και την ανάπτυξή τους.
Γιατί επιλέξατε τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου;
Παρακολουθούμε τη φυσική αναγέννηση των δασών που επηρεάζονται από καταστροφικές πυρκαγιές και επεμβαίνουμε σε συνεργασία με τα αρμόδια δασαρχεία και τις εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης, για να διασφαλίσουμε την προστασία τους.Η προστασία ειδικά των πλατύφυλλων ειδών, όπως η δρυς, βοηθά το δασικό οικοσύστημα να αντέχει περισσότερο στις πυρκαγιές που πλέον είναι συχνότερες και μεγαλύτερης έντασης.
Τι γίνεται όμως στις περιοχές που η φυσική αναγέννηση είναι αδύνατη; Είναι σημαντικό να αλλάξουμε δραστικά τις πρακτικές αναδάσωσης και τεχνητά να βοηθήσουμε τη δημιουργία ενός μικτού δάσους που θα αποτελείται από πλατύφυλλα όπως η δρυς και κωνοφόρα είδη, όπως το πεύκο. Μία τέτοια περιοχή είναι ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου. Πυρκαγιές μεγάλης έντασης σε σύντομα διαστήματα δεν επιτρέπουν πλέον στο δάσος να αναγεννηθεί φυσικά ενώ συχνά οι κοντινοί οικισμοί απειλούνται.
Θα προχωρήσετε σε αναδάσωση και σε άλλες περιοχές;
Παρακολουθούμε συστηματικά τη φυσική αναγέννηση των δασών που επηρεάζονται από πυρκαγιές και ειδικότερα τις περιοχές που επηρεάστηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 με έμφαση στη Βόρεια Εύβοια, την Αττική και την Αρκαδία και σε περίπτωση που κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο θα προτείνουμε στοχευμένες αναδασώσεις, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι θα γίνονται με τον σωστό τρόπο.
Γιατί αναδάσωση και όχι φυσική αναγέννηση του δάσους;
Στα περισσότερα δάση της Ελλάδας η φυσική αναγέννηση μετά από μια πυρκαγιά, είναι εφικτή. Οι πυρκαγιές όμως μεγάλης έντασης σε σύντομα χρονικά διαστήματα, δεν επιτρέπουν πλέον σε αυτά τα δάση να αναγεννηθούν φυσικά. Κατά τη διάρκεια των αυτοψιών που πραγματοποιήσαμε για να χαρτογραφήσουμε τις περιοχές που επηρεάστηκαν από τις δασικές πυρκαγιές του 2021, εντοπίσαμε δασικές περιοχές όπως αυτή του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, γύρω από τον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου, η οποία κάηκε για δεύτερη φορά μέσα σε 10 χρόνια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναγεννηθεί φυσικά. Σε μια τέτοια περιοχή, η αναδάσωση κρίνεται απαραίτητη για την επούλωση των πληγών του δάσους και όταν γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας συνολικά για την περιοχή.
Τι είδους δέντρα θα φυτευτούν στην περιοχή και βάσει ποιας μελέτης;
Η περιοχή θα αναδασωθεί με μια μίξη πλατύφυλλων και κωνοφόρων ειδών, με έμφαση σε συγκεκριμένα πλατύφυλλα είδη, που προϋπήρχαν στην περιοχή όπως Χαρουπιές, Κουτσουπιές, Βελανιδιές κ.α.. Αυτό θα συμβάλλει στη βελτίωση της βιοποικιλότητας και των αισθητικών λειτουργιών του νέου δάσους, αλλά και στην αύξηση της πυρανθεκτικότητας της περιοχής.
Τα πλατύφυλλα είδη, όπως η δρυς, βοηθούν το δασικό οικοσύστημα να αντέχει περισσότερο στις πυρκαγιές που πλέον είναι συχνότερες και μεγαλύτερης έντασης, ενώ δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας του οικισμού απέναντι σε νέες πυρκαγιές. Πέραν από τη διαφοροποίηση στα χρησιμοποιούμενα είδη, στην περιοχή θα μελετηθούν και διαφορετικές μέθοδοι φυτεύσεων. Το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί βάσει μελέτης που έχει εκπονήσει το Δασαρχείο Λαυρίου και με την επίβλεψη αυτού.
Γιατί με τη μίξη ειδών με έμφαση στα πλατύφυλλα το δάσος είναι λιγότερο πυρόφιλο;
Τα δασικά οικοσυστήματα επηρεάζονται έντονα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Σε πολλά μέρη της χώρα μας, στο πέρασμα των αιώνων, πολλά από τα δασικά οικοσυστήματα των θερμόβιων φυλλοβόλων πλατύφυλλων σχεδόν εξαφανίστηκαν στα χαμηλότερα υψόμετρα. Αυτό συνέβη, είτε γιατί κάποια από τα είδη αυτά είχαν μεγάλη αξία ως ξυλεία, είτε γιατί η γη που καταλάμβαναν άλλαξε χρήση, με τη βοήθεια και της φωτιάς, σε γεωργοκτηνοτροφική και στη συνέχεια, κάποια από αυτή, και σε οικιστική. Κατ’ αυτόν τον τρόπο λοιπόν, οδηγηθήκαμε σε μια επέκταση των πευκοδασών, που μέχρι πρότινος κάλυπταν φυσικά πολύ μικρότερο χώρο.
Το παραπάνω, σε συνδυασμό με την «πυρόφιλη» συμπεριφορά των ειδών πεύκης και τους μηχανισμούς φυσικής αποκατάστασης μετά από πυρκαγιά που διαθέτουν, συνετέλεσαν στην επικράτησή τους. Έτσι, και παρότι η πεύκη φυτεύτηκε σε πολλές περιοχές ως πρόδρομο είδος και κατάφερε να βελτιώσει αισθητά κάποια από τα υποβαθμισμένα εδάφη, η φυσική διαδοχή σε ένα δασικό οικοσύστημα με κυρίαρχα τα πλατύφυλλα είδη δεν ήρθε ποτέ.
Ωστόσο σήμερα, με την κλιματική κρίση να οδηγεί σε περισσότερες, συχνότερες και μεγαλύτερης έντασης πυρκαγιές, οι οποίες, από τη μία εμποδίζουν και την ίδια την πεύκη να αναγεννηθεί, από την άλλη πλήττουν ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητα, αφενός η προστασία των υπαρχόντων δασών πλατύφυλλων, αφετέρου μια σταδιακή τεχνητή επανεγκατάσταση μικτών δασών, κυρίως γύρω από οικισμούς, αποτελούμενα από πλατύφυλλα είδη σε μίξη με κωνοφόρα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο και μιμούμενοι τη φύση, θα επαναφέρουμε μια περισσότερο «πυράντοχη» μορφή δασικού οικοσυστήματος.
Υπάρχει έγκριση του Δασαρχείου Λαυρίου για τη δράση;
Το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί βάσει μελέτης που έχει εκπονήσει το Δασαρχείο Λαυρίου και με την επίβλεψη αυτού. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το έργο δείτε εδώ: https://www.wwf.gr/?uNewsID=7752941
Πέραν της οικονομική στήριξης, μπορώ να συμμετάσχω στη δράση αναδάσωσης;
Θα υπάρχει εμπλοκή εκπαιδευμένων εθελοντών στη δράση αυτή. Δείτε περισσότερες πληροφορίες και δηλώστε συμμετοχή εδώ: https://www.wwf.gr/ti_mporeis_na_kaneis/gine_ethelontis/
Ποια έξοδα καλύπτω επιλέγοντας να υποστηρίξω τη δράση με κάποιο από τα προτεινόμενα ποσά;
Τα προτεινόμενα ποσά στήριξης αντιστοιχούν τόσο στη φύτευση, όσο και στη συντήρηση των φυτών. Η συντήρηση αφορά σε βοτανίσματα (καθαρισμούς από αγριόχορτα στον λάκκο), συντήρηση του λάκκου, άρδευση και λιπάνσεις σε διάστημα τριών ετών. Προβλέπεται επίσης αντικατάσταση φυτών που για διάφορους λόγους μπορεί να ξεραθούν μέσα στο διάστημα αυτών των τριών ετών.
Τι άλλο κάνετε για τις υπόλοιπες περιοχές που έχουν καεί;
Η πλειονότητα των δασών της χώρας μας, όπως και σε όλη την Μεσόγειο, είναι προσαρμοσμένα στις πυρκαγιές και έχουν φυσικούς μηχανισμούς ανάκαμψης από τις πυρκαγιές. Η φυσική αναγέννηση είναι ο σωστότερος τρόπος να ξαναδημιουργείται το δάσος και αυτόν πρέπει κατά προτεραιότητα να σεβόμαστε και να προστατεύουμε. Η δεντροφύτευση σε μία περιοχή που είναι σε διαδικασία φυσικής αναγέννησης, μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλες ζημιές που δεν θα μπορέσουν να αποκατασταθούν. Προτεραιότητά μας στις πυρόπληκτες περιοχές είναι πάντα η περιφρούρηση της φυσικής αναγέννησης και η παρακολούθησή της. Υπάρχουν φυσικά περιοχές που δεν μπορούν να αποκατασταθούν φυσικά. Επειδή έχουν καεί πολλές φορές απανωτά ή επειδή αποτελούνταν από είδη που δεν είναι προσαρμοσμένα στις φωτιές, αυτές τις περιοχές προσπαθούμε να καταγράφουμε μετά το πέρας των αντιπυρικών περιόδων, για όλες τις καταστρεπτικές πυρκαγιές που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία 15 και πλέον χρόνια. Τα αποτελέσματα αυτών των καταγραφών μαζί με τις προτάσεις μας για αποκατάσταση προωθούνται προς στους αρμόδιους φορείς.
Ποιός ο ρόλος του WWF Ελλάς κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς σε ένα ελληνικό δάσος;
To WWF δεν είναι οργάνωση πολιτικής προστασίας και δεν συντονίζει δράσεις αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Παρόλα αυτά, αρκετά μέλη της οργάνωσης είναι εθελοντές δασοπυροσβέστες και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σε περίπτωση πυρκαγιάς. Διαχρονικά εργαζόμαστε για την βελτίωση του εθνικού συστήματος δασοπροστασίας, αλλά και την σωστότερη ένταξη του εθελοντισμού σε αυτό. Εργαζόμαστε επίσης συστηματικά για την ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων της χώρας μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ: https://www.wwf.gr/ti_kanoume/fysh/dasi/pyrkagies/
Τι σημαίνει πρόληψη για τα δάση στην πράξη;
Πρόληψη σημαίνει:
- Κατάρτιση Εθνικού και Τοπικών Σχεδίων Αντιπυρικής Προστασίας.
- Ανάλυση των αιτιών των δασικών πυρκαγιών που θα επιτρέψει την εφαρμογή. στοχευμένων και πιο αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
- Ενεργοποίηση του συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας
- Κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, και άμεση ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.
- Εθνική εκστρατεία ενημέρωσης και εκπαίδευσης του γενικού πληθυσμού για την πρόληψη πυρκαγιών.
- Δασική διαχείριση με έμφαση στη διαχείριση της βλάστησης
Είναι το μεσογειακό πεύκο επικίνδυνο για τα δάση μας;
Είναι αλήθεια ότι τόσο η Χαλέπιος όσο και η Τραχεία πεύκη ως φυτά ολιγαρκή και με μεγάλη προσαρμογή, έχουν καταφέρει να επεκταθούν φυσικά σε πολλές περιοχές της Μεσογείου. Ωστόσο, οι πεύκες αυτές, είναι πολλές φορές τα μόνα ενδημικά δέντρα που μπορούν να αναπτυχθούν σε πολύ υποβαθμισμένα εδάφη και τα μόνα επίσης που με το πέρασμα των χρόνων μπορούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για να μπορέσουν να εγκατασταθούν και άλλα είδη.
Αυτή η διαδικασία της διαδοχής ωστόσο, διακόπτεται από τις συχνές και έντονες πυρκαγιές των τελευταίων δεκαετιών. Τα πεύκα από μόνα τους δεν προκαλούν βεβαίως τη φωτιά. Η έλλειψη δασικής διαχείρισης καθώς και η εγκατάλειψη της υπαίθρου και των παραδοσιακών δραστηριοτήτων που ασκούνταν εκεί, έχουν ως αποτέλεσμα την πύκνωση και γήρανση των πευκοδασών μας και σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή προκαλούνται εκεί συχνότερες φωτιές, από διάφορα αίτια, που είναι πλέον και κατά πολύ εντονότερες.
Ποια η θέση του WWF απέναντι στις συχνότερες αιτίες πυρκαγιάς της χώρας μας, όπως τα καλώδια και οι πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος, οι καθαρισμοί ξερόχορτων κτλ.;
Το WWF είναι η μόνη οργάνωση που εδώ και χρόνια ασχολείται με τα αίτια έναρξης των πυρκαγιών και παλεύει για την αντιμετώπισή τους συνολικά. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ: https://www.wwf.gr/ti_kanoume/fysh/dasi/pyrkagies/
Ποια η θέση σας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ);
Η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης. Μόνιμη προσπάθειά μας είναι η ανάπτυξη των ΑΠΕ να γίνεται με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Μπορείτε να δείτε την πιο πρόσφατη πρότασή μας για το θέμα εδώ: https://www.wwf.gr/?uNewsID=6172616
Δεν θα έπρεπε τέτοιες δράσεις να καλύπτονται με χρήματα της Πολιτείας;
Οι αναδασώσεις και συνολικότερα οι δράσεις αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος είναι και πρέπει να παραμείνουν ευθύνη της πολιτείας. Παρότι «παραδοσιακά» η ιδιωτική πρωτοβουλία συμμετέχει «υιοθετώντας» περιοχές που χρήζουν αποκατάστασης, αυτό επ’ ουδενί δεν μειώνει την ευθύνη και την αρμοδιότητα των κρατικών υπηρεσιών. Το WWF Ελλάς δεν υλοποιεί συχνά τέτοιες δράσεις, ακριβώς επειδή όπως και εσείς πιστεύουμε ότι η πολιτεία πρέπει να επισπεύδει και ότι η δική μας δουλειά είναι να ασκούμε πίεση και να βοηθάμε προς αυτή την κατεύθυνση. Σε λίγες μόνο περιπτώσεις αναλαμβάνουμε να οργανώσουμε και να υλοποιήσουμε οι ίδιοι τέτοιες δράσεις, όταν πιστεύουμε ότι μέσα από αυτές θα δημιουργήσουμε παραδείγματα και εμπειρία που θα υποστηρίξουν και θα αναβαθμίσουν το έργο της πολιτείας στο μέλλον. Η συγκεκριμένη αναδάσωση, όπως και αυτές που είχαμε στο παρελθόν υλοποιήσει σε Πεντέλη και Πάρνηθα, είναι μία τέτοια περίπτωση.
Θα λαμβάνω ενημερώσεις για την πορεία της δράσης που υποστηρίζω οικονομικά;
Στόχος μας είναι να παρέχουμε συνεχή ενημέρωση σχετικά με τη δράση μας στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, καθώς επίσης και να μοιραζόμαστε μαζί σου και άλλα σημαντικά κομμάτια της δράσης μας για την προστασία του περιβάλλοντος! Επίσης στο email σου θα λαμβάνεις προσκλήσεις συμμετοχής σε εθελοντικές δράσεις, εκδηλώσεις, συλλογή υπογραφών αλλά και έκτακτες δράσεις.
Μπορώ να στηρίξω τη δράση μέσω κατάθεσης σε τράπεζα (e-banking, κατάθεση σε ταμείο);
Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να πραγματοποιήσεις τη δωρεά σου online στο site μας, προκειμένου να λάβεις όλο το επικοινωνιακό υλικό γύρω από τη δράση καθώς και την προσωποποιημένη ευχαριστήρια κάρτα. Ωστόσο, εάν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείς να κάνεις μια δωρεά στους παρακάτω αριθμούς λογαριασμού:
Εθνική Τράπεζα:
104/480440-64, IBAN: GR55 0110 1040 0000 10448044064
Alpha Bank:
1010020020-21025, IBAN: GR23 0140 1010 1010 0200 2021 025
Eurobank:
0026.0101.59.0100114688, IBAN: GR61 0260 1010 0005 9010 0114 688
Τράπεζα Πειραιώς:
50 1101 1808 069, IBAN: GR17 0172 0110 0050 1101 1808 069
Παρακαλούμε πολύ στην αιτιολογία να γράψετε το όνομα σας και στη συνέχεια να μας στείλετε στο supporters@wwf.gr τα στοιχεία σας για να μπορέσουμε να σας ευχαριστήσουμε!
Πώς μπορώ να διακόψω τη μηνιαία δωρεά μου;
Μεγάλο μέρος των εσόδων μας προέρχεται από δωρεές ιδιωτών. Η στήριξή σου κάνει πραγματικά τη διαφορά στη δουλειά μας και για αυτό ελπίζουμε να μην θελήσεις να διακόψεις τη συνδρομή σου, αλλά φυσικά αν το αποφασίσεις μπορείς να καλέσεις στο 210-3314893 ή να στείλεις email στο supporters@wwf.gr