© WWF Ελλάς / Μάριος Βόντας

2,000€
ΣΩΣΕ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΩΣΕΙΣ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ

Βοήθησε τα τραυματισμένα ζώα και προστάτεψε το σπίτι τους.

ΜΠΟΡΕΙΣ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙΣ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ!

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας φέτος το καλοκαίρι, απευθύνουμε  επείγουσα έκκληση για την αποτελεσματική προστασία των ελληνικών δασών.

Μέχρι τώρα είχαμε 69 μεγάλες πυρκαγιές κατά τις οποίες κάηκαν συνολικά πάνω από 1,2 εκατομμύρια στρέμματα, αύξηση δηλαδή των καμένων εκτάσεων, σε ποσοστό 632%, σε σχέση με τον μέσο αριθμό των ετών 2008 – 2020. Το 16% των δασών της ηπειρωτικής Αττικής -δηλαδή περίπου το ένα έκτο του συνόλου- εκτιμάται ότι κάηκαν κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές σε Σχίνο, Βαρυμπόμπη, Κερατέα και Βίλια. Στην Εύβοια αντίστοιχα η καταστροφή αφορά το ένα τρίτο των δασών του νησιού. Η Ελλάδα ως προς την δριμύτητα των πυρκαγιών, κατατάσσεται στην 1η θέση μεταξύ όλων των κρατών της Ευρώπης.

Η φύση μας, ο πολιτισμός μας και η ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας απειλήθηκαν από την τεράστια καταστροφή του φετινού καλοκαιριού. Οι δραματικές εικόνες από την Εύβοια, η απειλή στο μοναδικό πράσινο και την πολιτισμική μας κληρονομιά στην Αρχαία Ολυμπία, οι φωτιές στο δρυοδάσος της Φολόης και στα πευκοδάση αλλά και δάση πλατύφυλλων στη Γορτυνία, τα σπίτια αλλά και οι ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας που επηρεάζονται ανεπανόρθωτα και ο μεγάλος αριθμός ήμερων και άγριων ζώων που χάθηκαν υπό φρικτές συνθήκες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός του καλοκαιριού.

Οι φωτιές καταστρέφουν επίσης το Μεσογειακό τοπίο που χαρακτηρίζει τόσες και τόσες περιοχές της χώρας μας. Δεν καταστρέφεται μόνο το δάσος αλλά και το μοναδικό μωσαίκό του τοπίου που προσφέρει φιλοξενία σε αναρίθμητα είδη φυτών και ζώων, οι μυρωδιές του καλοκαιριού από το πεύκο, τα σχίνα και τις μυρτιές, οι ήχοι από τα πουλιά του δάσους και τα τζιτζίκια. Οι αναμνήσεις με τις οποίες μεγαλώσαμε και ζούμε.

Ανάμεσα στα είδη που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, το κόκκινο ελάφι της Πάρνηθας, το τσακάλι, οι χελώνες και τα άλλα ερπετά, και δεκάδες είδη πουλιών, μικροθηλαστικών αλλά και ασπόνδυλων που έβρισκαν ασφαλές ή και μοναδικό καταφύγιο στις περιοχές που κάηκαν.

Η κλιματική κρίση δείχνει τα δόντια της, αλλά η αδυναμία της Πολιτείας να δουλέψει μαζί με την επιστήμη και την κοινωνία για να χτίσουμε όλοι μαζί μία πιο ανθεκτική χώρα είναι το πραγματικό πρόβλημα.

Το WWF παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα ασχολείται από την ίδρυσή του συστηματικά με τα ζητήματα προστασίας των δασών. Η πρώτη μας δράση στην Ελλάδα, το 1969, ήταν η εμβληματική αναδάσωση του δάσους της Καισαριανής. Ως ανεξάρτητη εθνική οργάνωση, το WWF Ελλάς συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια ζωής, και σε όλο αυτό το διάστημα τα θέματα δασοπροστασίας ήταν πάντα στο επίκεντρο της δράσης μας.

Μαζί με τους υποστηρικτές μας έχουμε πετύχει πολλά, αλλά έχουν μείνει και πολλά για τα οποία χρειάζεται ακόμα πολλή προσπάθεια. Η δική σας υποστήριξη θα μας δώσει τα μέσα για να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις τεράστιες ανάγκες. Ελπίζουμε να  συμβάλετε στην προσπάθειά μας!

• Με 500€ υποστηρίζετε την προσπάθειά μας για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών μέσα από την τακτική παρουσία και παρακολούθηση, την εποικοδομητική συμμετοχή στον δημόσιο διάλογο και την διατύπωση παρεμβάσεων όπου και όταν απαιτηθεί.

500€ μπορούν να καλύψουν την διενέργεια μίας αυτοψίας από ειδικούς επιστήμονες, ή την προετοιμασία και κατάθεση μίας εμπειρογνωμοσύνης για μέτρα που απαιτείται να ληφθούν.

• Με 1.000€ συμβάλλετε στην προετοιμασία και προώθηση τεκμηριωμένων προτάσεων προς την Πολιτεία για να διαχειριστεί την παρούσα κρίση και να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές στο σύστημα δασοπροστασίας.

1.000€ μπορούν να καλύψουν το κόστος ενός εξειδικευμένου συνεργάτη για την επεξεργασία επιστημονικών δεδομένων για την οικολογική κατάσταση μία πληγείσας περιοχής, ή την απαιτούμενη απασχόληση ενός μέλους της ομάδας μας για την διατύπωση μίας ολοκληρωμένης πολιτικής πρότασης.

• Με 2.000€ καλύπτετε μέρος των τεράστιων αναγκών περίθαλψης και επανένταξης άγριων ζώων, μέσω της παροχής βοήθειας στις εξειδικευμένες οργανώσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε που δρουν στις πυρόπληκτες περιοχές.

2.000€ συμβάλλουν ώστε η οργάνωση ΑΝΙΜΑ να καλύψει την περίθαλψη, φιλοξενία και επανένταξη 100 τραυματισμένων άγριων ζώων.