© ©Apollonas Gerolympos

ΣΩΣΕ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ

Βοήθησε τα τραυματισμένα ζώα και προστάτεψε το σπίτι τους.

ΜΠΟΡΕΙΣ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙΣ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ!

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν τη χώρα μας φέτος το καλοκαίρι, απευθύνουμε  επείγουσα έκκληση για την αποτελεσματική προστασία των ελληνικών δασών.

Η φύση μας, ο πολιτισμός μας και η ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας απειλήθηκαν και απειλούνται από την τεράστια καταστροφή του φετινού καλοκαιριού. Οι μεγάλες πυρκαγιές σε Εύβοια, Πελοπόννησο, Αττική, Φθιώτιδα και στα νησιά μας, έχουν κάψει περισσότερα από 1 εκατομμύριο στρέμματα. Τριπλάσια από ό, τι ο μέσος όρος των καλοκαιριών των τελευταίων 20 ετών!

Οι δραματικές εικόνες από την Εύβοια, η απειλή στο μοναδικό πράσινο και την πολιτισμική μας κληρονομιά στην Αρχαία Ολυμπία, οι φωτιές στο δρυοδάσος της Φολόης και στα πευκοδάση αλλά και δάση πλατύφυλλων στη Γορτυνία, τα σπίτια αλλά και οι ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας που επηρεάζονται ανεπανόρθωτα και ο μεγάλος αριθμός ήμερων και άγριων ζώων που χάνονται υπό φρικτές συνθήκες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός του καλοκαιριού.

Οι φωτιές καταστρέφουν επίσης το χαρακτηριστικό τοπίο της Μεσογείου που χαρακτηρίζει τόσες και τόσες περιοχές της χώρας μας. Δεν καταστρέφεται μόνο το δάσος αλλά και το μοναδικό μωσαίκό του τοπίου  που ηρεμεί τη ματιά και προσφέρει φιλοξενία σε αναριθμητα είδη φυτών και ζώων, οι μυρωδιές του καλοκαιριού από το πεύκο, τα σχίνα και τις μυρτιες, οι ήχοι από τα πουλιά του δάσους και τα τζιτζίκια.

Ανάμεσα στα είδη που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, το κόκκινο ελάφι της Πάρνηθας, το τσακάλι, οι χελώνες και τα άλλα ερπετά, και δεκάδες είδη πουλιών, μικροθηλαστικών αλλά και ασπόνδυλων που έβρισκαν ασφαλές ή και μοναδικό καταφύγιο στις περιοχές που κάηκαν.

Η κλιματική κρίση δείχνει τα δόντια της, αλλά η αδυναμία της Πολιτείας να δουλέψει μαζί με την επιστήμη και την κοινωνία για να χτίσουμε όλοι μαζί μία πιο ανθεκτική χώρα είναι το πραγματικό πρόβλημα.

Το WWF παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα ασχολείται από την ίδρυσή του συστηματικά με τα ζητήματα προστασίας των δασών. Η πρώτη μας δράση στην Ελλάδα, το 1969, ήταν η εμβληματική αναδάσωση του δάσους της Καισαριανής. Ως ανεξάρτητη εθνική οργάνωση, το WWF Ελλάς συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια ζωής, και σε όλο αυτό το διάστημα τα θέματα δασοπροστασίας ήταν πάντα στο επίκεντρο της δράσης μας.

Μαζί με τους υποστηρικτές μας έχουμε πετύχει πολλά, αλλά έχουν μείνει και πολλά για τα οποία χρειάζεται ακόμα πολλή προσπάθεια. Σήμερα ζητάμε την υποστήριξή σου ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μαζί τη νέα μεγάλη απειλή που αντιμετωπίζουν τα δάση μας!

Κάθε δωρεά είναι σημαντική!

• Με 30€ μπορείς να υποστηρίξεις το έργο των εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας με την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και την υποστήριξη της καλύτερης ένταξής τους στο εθνικό σύστημα δασοπυρόσβεσης. Ήδη προχωράμε στις πρώτες ενέργειας επείγουσας υποστήριξης προς εθελοντικές ομάδες στις πληγείσες περιοχές.

• Με 50€ καλύπτεις μέρος των τεράστιων αναγκών περίθαλψης και επανένταξης άγριων ζώων, μέσω της παροχής βοήθειας στις εξειδικευμένες οργανώσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε που δρουν στις πυρόπληκτες περιοχές.  Ήδη, προχωράμε στις πρώτες ενέργειες υποστήριξης της οργάνωσης ΑΝΙΜΑ έτσι ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις.

• Με 100€ συμβάλλεις στην καταγραφή τεκμηριωμένων προτάσεων προς την Πολιτεία  για να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές στο σύστημα δασοπροστασίας καθώς και στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση χιλιάδων πολιτών για την ανάγκη προστασίας των δασών μας.

• Με 200€ συμβάλλεις στην εκτίμηση της οικολογικής ζημιάς που συντελείται ώστε να εξασφαλίσουμε ότι τα μέτρα αποκατάστασης θα είναι αυτά που πρέπει και όχι αυτά που είναι εύκολα